پرواضح است که طراحی رکن اولیه در هر پروژه ساخت و تولید است.توجه به استاندارد ها در امر طراحی تأثیر مستقیم بر کیفیت، کارایی و زیبایی پروژه دارد.
به طور کلی چند جنبه از طراحی مد نظر قرار میگیرد:
✅طراحی های مبتنی بر ایده
✅ طراحی اثر
✅ طراحی برای کارکرد
✅ طراحی پاسخگو
طراحی وساخت آزمایشگاه برای صنایع و مراکز آموزشی موضوعی پیچیده است که نیاز به همکاری مدیران، بهره برداران، طراحان و سازندگان دارد. فاکتورهای مهم برای ساخت مانند محل احداث، هزینه ها، کیفیت اجناس به کار رفته، سرویس ها، چیدمان،ایمنی و بهداشت، امکان سنجی شرایط عملیاتی، قابلیت اخذ استانداردها و غیره می باشدکه تماما باید مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد. برای به دست آوردن بهترین طراحی و کمترین هزینه در کنار اجرای دقیق طرح، استفاده از مشاوری خبره و متخصص امری لازم و حیاتی محسوب می شود.
در آزمایشگاه های صنعتی و صنایع وابسته به شیمی حضور متخصصان در تمام مراحل کار می تواند هزینه ها را به شدت کاهش دهد و امکان دستیابی سازمان را برای اخذ سایر مجوزها( استانداردها، صنایع، بهداشت و …) تسهیل نماید.
اولین سوالی که هر مدیر به دنبال آن می باشد اطلاع از مراحل احداث است. مدیر ممکن است بر اساس محدودیت های مالی، نیاز به طراحی خاص، عدم شناخت اهداف و نبود متخصص لازم اشتباهاتی را در این امر انجام دهد که سالها نه تنها به مجموعه آسیب می رساند بلکه هزینه ای بلا استفاده را پیش روی سازمان قرار داده است. با توجه به گستردگی علوم در عصر حاضر در تمام دنیا، تنها روش اجرای صحیح یک پروژه استفاده از مشاوران متخصص می باشد. در ساخت، تولید و تجهیز آزمایشگاه هدف از طراحی، طراحی پاسخگوست چرا که شامل تمام جنبه های طراحی می باشد. به این صورت که قبل از شروع به کار طراحی باید ایده ها و کانسپت های کار در نظر گرفته شود و در مرحله دوم زیبایی خود را به عنوان یک محیط کار تمیز و کارآمد به لحاظ بصری اثبات کند و در نهایت به بهترین شکل ممکن، کارایی مورد نیاز پروژه را به انجام برساند.
قوانین برآمده در مجمع ها و کمپین های بین المللی تماما توسط متخصصین امر تهیه شده که کارایی، ایمنی، زیبایی و در نهایت پاسخگو بودن پروژه را به انجام می رساند چرا که پروژه در نهایت می بایست خود را بتواند موجودیت و پاسخگو بودن خود را اثبات کند.
که از ابعاد و اندازه ها تا رنگ ها، فرم ها، جانمایی ها، جنس و متریال، دتایل های اجرایی، تقسیم بندی های ضروری، تجهیزات مورد نیاز و امثال آنها را در تمام سطوح آزمایشگاهی از زیر کف و کف تا محل قرارگیری کلیدها و روشنایی ها و تجهیزات مورد بررسی قرار میدهد.
طراحی و تخصیص فضا در آزمایشگاه
ارائه الگوی یکسان جهت طراحی فضای آزمایشگاه امکان پذیر نبوده و ضروری نیز نمیباشد.فضای هر آزمایشگاه با توجه به اهداف، طیف فعالیت ها، تعداد پرسنل، دانشجویان و تعداد تجهیزات و … طراحی می شود.تخصیص فضا به بخش های مختلف آزمایشگاه ممکن است با الزاماتی در خصوص تغییر فضای آزمایشگاه همراه باشد.تخصیص فضا در آزمایشگاه می بایست به نحوی باشد که متناسب با اهداف جدید، از نظر وسعت یا بهره وری قابلیت تغییر و سازگاری باشد.در طراحی و تخصیص فضا در آزمایشگاه باید مجموع فضای کاری، فضای انبارش و فضای پشتیبانی را در نظر داشت.
فضای کاری
مقدار فضا بر حسب متر مربع است که شامل سطوح مورد استفاده جهت کار و قرارگیری تجهیزات، سینک شست و شو و محل رفت و آمد کارکنان و دانشجویان می باشد. فضای های اطراف تجهیزات نیز جزو فضای کاری به حساب می آیند. فضای مفید کاری در بخش های مختلف آزمایشگاه می بایست به حدی باشد که حداکثر تعداد کارکنان شاغل در یک نوبت کاری، با در نظر گرفتن فضای اشغال شده توسط تجهیزات، فضاهای بین میزکارهای کار، راهروها و فضای اطراف تجهیزات، به راحتی قادر به فعالیت باشند.
طراحی فضای کاری مورد نیاز بخش ها
در آزمایشگاه های با دامنه و حجم کاری محدود، متناسب با فعالیت های انجام شده به ویژه بخش هایی که از تجهیزات مشترک استفاده می کنند، می توانند در مجاورت هم فعالیت نمایند. شست و شو و محل غذاخوری حتما باید مجزا باشند. تعداد و انواع تجهیزات موجود در هر بخش نقش مهمی در برنامه ریزی جهت طراحی فضای آن بخش دارد. در این خصوص باید به مواردی نظیر ابعاد، طول، پهنا و ارتفاع ( دستگاه ها، وزن دستگاه ها و همچنین ولتاژ و آمپر و لوله کشی های مورد لزوم) مندرج در کاتالوگ دستگاه توجه گردد.
شرکت استاندارد آزما، با توجه به تجربه چندین ماهه خود در زمینه فعالیت های مشاوره و استاندارد های آزمایشگاهی گامی مهم و اصولی در زمینه کارآمدسازی و پاسخگو کردن پروژه های آزمایشگاهی برداشته تا با توان علمی اتاق فکر مجموعه محصول نهایی با معیارهای جامعه جهانی عرضه شود. رسیدن به این امر مستلزم توجه ویژه به طراحی اصولی و استاندارد قابل حصول است. این نکته کاملا مشخص است که هر پروژه ای بنا به خواسته های اختصاصی خود، چه در زمینه تولید و چه در زمینه محیط موجود و در دسترس و امکانات مالی و اجرایی کارفرمایان، گره ها و چالش های فکری و عملی را در پس خود دارند که فائق آمدن بر آن ها برای پاسخگویی،اتاق فکر کامل و همواره در دسترسی را می طلبد و که بتوانند برای تمامی جزییات در شرایط موجود راه حل های جامع در نظر بگیرند.
پروژه نفت ری – سال 98
شرکت مشاورین استاندارد آزما با هدف نیل محیط های آزمایشگاهی به سطوح درجه اول ، تیم کاملی برای این منظور در کنار خود دارد که تجارب هر متخصص در زمینه های مختلف می تواند کارساز هر پروژه ای باشد. بدین ترتیب است که راه از بی راهه جداست، راه حل های کارآمد یا یافتنیست و یا ساختنی.
درک صحیح در طراحی آزمایشگاه شامل رعایت استانداردها و ضوابط است.
✅ طراحی اولیه استاندارد فضای آزمایشگاه
✅جداسازی مناسب و دقیق فضاها متناسب با کاربری فضاها و تعداد کارکنان
✅ رعایت سطوح ایمنی استاندارد در فضا
✅ مبلمان و چیدمان استاندارد
✅ تهویه مناسب
✅ نورپردازی استاندارد
✅ رعایت سرانه مربوط به فضاها متناسب با کاربری و ظرفیت مورد انتظار
✅ طراحی مناسب فضای انبارش تجهیزات و وسایل
✅ انعطاف پذیری در طراحی فضای فیزیکی جهت تغییر کاربری ها در صورت لزوم
✅ نگرش آینده نگر و سیستمی در طراحی فضاهای اولیه متناسب با رشد عملکرد و توسعه تست ها و آزمایش ها
+ چرا باید در طراحی نقشه های آزمایشگاه از مشاور استفاده کرد؟
بسیاری از آزمایشگاه های بزرگ کشور در کنار مشاوران فنی و کیفی، فرایندهای خود را پیش می برند این به دلیل تجربیاتی است که صنایع و آزمایشگاه ها طی سالیان بدست آورده اند. زیرا مشاوران شرکت با سالها کار مستمر در این حوزه با بسیاری از واردکنندگان، تولیدکنندگان ارتباط داشته اند. در راستای دستیابی به اهداف والا در این حوزه کارشناسان مجرب مجموعه استاندارد آزما می توانند شما عزیزان را راهنمایی و مشاوره نمایند تا با حذف هزینه های اضافی و طراحی دقیق و اصولی نقشه ها بهترین کیفیت کاری را داشته باشید. فقط کافیست کار خود را به ما بسپارید.