پمپخلا
پمپ خلا آزمایشگاهی دستگاهی است که جهت انجام برخی آزمایشات که در آنها نیاز به عدم حضور اکسیژن و گازهای دیگر می باشد استفاده می شود. همانطور که از اسم آن پیداست، پمپ خلا هوای داخل محفظه مورد نظر را مکش میکند و محیطی تقریباً خلاء برای انجام آزمایش محیا میکند.مولکول های هوا و به صورت کلی تمام گازها در صورتی از نقطه ای به نقطه دیگر حرکت می کنند که بین این دو نقطه اختلاف فشار وجود داشته باشد ؛ در همین رابطه می توان گفت پمپ های خلاء وسایلی برای ایجاد اختلاف فشار و خارج کردن مولکول های هوا و گاز های دیگر از محفظه هستند.
انواع پمپ وکیوم
به صورت کلی انواع پمپ وکیوم به دو دسته اصلی آبی و روغنی تقسیم می شود.
- وکیوم آبی
- وکیوم روغنی
پمپ وکیوم آبی
این پمپ ها به صورت چرخشی جابجایی مثبت می شوند که عملکرد آن ها مانند یک پمپ روتاری یا چرخشی است. در این پمپ ها برای داشتن خاصیت فشار بخار مناسب از آب یا هر مایع سازگار با فرآیند وکیوم سازی استفاده می شود. در این پمپ ها از پروانه یا تیغه استفاده شده است و به طور کلی چرخش های حلقه ای مایع را نیز در بر می گیرد. به طور کلی این روند وظیفه خلاء سازی را نیز به درستی انجام می دهد
این پمپ وکیوم آبی در صنایع بزرگ مانند پالایشگاه ها استفاده می شود و به طور کلی هزینه تعمیرات این پمپ ها پایین بوده و راندمان و ماندگاری بالایی دارد.
پمپ وکیوم روغنی
ساختار مدل های روغنی پمپ های وکیوم مشابه با سایر گزینه است به طوری که در این پمپ ها از روغن و هوا برای خنک سازی استفاده می شود، ساختار به کار رفته در آنها روتور و استاتور بوده و یرا صنایع متوسط مناسب ترین گزینه هستند. پمپ وکیوم روغنی به دو دسته تک مرحله ای و دو مرحله ای تقسیم می شود، پمپ های تک مرحله ای با قطع جریان برق عمل خلاءسازی متوقف می کند در مدل های دو مرحله ای از این پمپ ها پس از قطع جریان برق استفاده می شود و امکان وکیوم سازی و مکش تا یک زمان مشخص را دارد. به طور کلی از مدل روغنی پمپ ها برای کاهش فشار گاز استفاده می شود. این پمپ ها در صنایع چرم سازی ، ساکشن های بیمارستان و صنایع ماشین سازی استفاده می شود.
از جمله کاربرد های پمپخلا در صنایع، می توان به موارد زیر اشاره کرد: