آزمایشگاه عسل، قند، شکر و شکلات
عسل خام خالص ترین نوع عسل است. اگرچه حاوی مواد افزودنی طبیعی کمی مانند گرده، موم و آنزیم هایی مانند دیاستاز و اینورتاز است، اما بیشتر آنها در محدوده مجاز هستند. به همین دلیل برای مصرف کننده هیچ گونه ضرری در پی نخواهند داشت.در بازار، عسل های فرآوری شده سرشار از مواد افزودنی مانند شربت قند هستند. این افزودنی های مصنوعی معمولا برای افزایش حجم عسل و افزودن عطر و طعم شیرین تر به عسل اضافه می شوند. اگرچه این کار ممکن است مقدار، طعم و مزه عسل را بهبود بخشد، اما قطعاً بر کیفیت آن تأثیر منفی می گذارد.به همین دلیل آزمایش کیفیت عسل برای بررسی خلوص محصول و اطمینان از اینکه تمام اجزای تشکیل دهنده عسل در حد مجاز خود هستند انجام می شود.
پارامترهای مهم در آزمایش عسل
- هیدروکسی متیل فورفورال (HMF): طبق استاندارد ایران میزان این ماده در عسل طبیعی تا حداکثر ۴۰ میلیگرم در یک کیلوگرم عسل است. و مقادیر بالاتر نشان دهندهی کهنه بودن عسل و یا حرارت دیده بودن آن است.
- ساکارز (sucrose): مطابق با استانداردهای ایران، حداکثر میزان مجاز ساکارز ۵ درصد است و عسلهایی که زیر ۵ درصد ساکارز دارند به عنوان عسل طبیعی به فروش میرسند. همچنین عسلهایی که درصد ساکارز آنها کمتر از ۳ باشد به عنوان عسل مرغوب شناخته میشوند (البته اگر سایر پارامترها هم خوب باشد)
- آنزیم دیاستاز (diastatic):مقدار دیاستاز نیز همانند (HMF) نشان دهندهی تازگی و حرارت دیدگی عسل است. مقدار دیاستاز در عسل به مرور زمان کاهش پیدا میکند همچنین با حرارت دادن میزان آن بشدت کاهش پیدا میکند. در آزمایشگاه این پارامتر را به صورت مثبت (وجود آنزیم) یا منفی (عدم وجود آنزیم) نمایش میدهند.
- نسبت فروکتوز به گلوکز (Fructose to Glucose ratio):میزان استاندارد نسبت این دو قند، حداقل باید ۰.۹ باشد. اگر این عدد بالاتر از ۱ باشد نشان دهندهی کیفیت عسل است. اگر نسبت فروکتوز به گلوکز کمتر از ۰.۹ باشد این امکان وجود دارد که زنبور با شربت گلوکز تغذیه شده باشد. در این حالت حتی ممکن است ساکارز عسل زیر ۳ باشد اما عسل طبیعی نیست.
- رطوبت (moisture): بر اساس استانداردها حداکثر رطوبت موجود در عسل باید ۲۰ درصد باشد. رطوبت بالاتر آن، باعث تخمیر و فساد عسل میشود.
- پرولین (Proline): پرولین موجود در عسل طبیعی باید حداقل ۱۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم باشد. مقادیر کمتر از این مقدار نشانه کیفیت نامناسب و یا تغذیهای بودن عسل است.
ویژگی کیفی و ایمنی عسل باید مطابق جدول پایین باشد:
تجهیزات آزمایشگاه قند، عسل، شکز و شکلات
- ترازو آزمایشگاهی
- دسیکاتور
- آون
- بن ماری
- تالامتر
- ساخاروفلکس(ساخاریمتر)
- رافینومتر
- رنگ سنج محلول شکر
- پلاریمتر مخصوص شکر
- رفراکتومتر عسل
- اسپکتروفتومتر UV Vis
- آب مقطر گیری
- همزن مغناطیسی
- میکروسکوپ نوری
- PH متر
- انکوباتور یخچالدار
- اتوکلاو دیجیتال
جهت دریافت مشاوره و خرید تجهیزات آزمایشگاهی، اینجا کلیک کنید.