آزمایشگاه صنایع غذایی
کنترل کیفیت مواد غذایی نقش حیاتی در سلامت انسان دارد. غذا و تغذیه از جمله نیازهای بنیادی جامعه بشری و تأمین آن در مقوله امنیت و بهداشت غذایی نهفته است. همواره امنیت غذایی به عنوان یکی از شروط تحقق امنیت ملی در نظر گرفته میشود، تأمین غذای با کیفیت، سالم و کافی برای جمعیت کشور همواره مسئلهای اساسی و مهم برای دولتمردان و متخصصان در این زمینه بوده است و یک رکن اساسی در تغذیه صحیح است که به موازات آن کنترل دقیق و مناسب ماده غذایی در فرآیند تولید تا مصرف نیز حائز اهمیت میباشد.
آزمایش و آگاهی از ویژگیهای شیمیایی و میکروبی مواد غذایی و آشامیدنی برای مصرف انسان و خوراک دام، طیور و آبزیان نه تنها ضامن سلامت مصرف کننده است، بلکه برای تولید کنندگان محصول نیز لازم و ضروری است. بر همین اساس کنترل کیفی مواد غذایی و خوراک دام و طیور، شناسایی مواد شیمیایی مختلفی که در صنعت جهت اهداف خاصی به غذا اضافه میگردند، بررسی باقیمانده آنتی بیوتیکها که به عنوان مکمل غذایی و یا در موارد معالجه دامها مصرف میشوند و نیز تعیین آلودگی مواد غذایی به فلزات، مواد شیمیایی، حشره کشها و آفت کشها از اهداف مهم آزمایشگاه مواد غذایی میباشد.
آزمایشگاه صنایع غذایی به منظور نظارت و کنترل کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در صنایع غذایی و هم چنین مواد غذایی تولید شده تاسیس می شوند.
خدمات آزمایشگاه صنایع غذایی:
- بررسی اولیه مواد غذایی:بررسی اولیه مواد بر اساس اندازهگیری بو، رنگ، مزه، شفافیت، درجه بریکس، یکنواختی، درصد پری، اسیدیته، حشرات، شن و خاک، پراکسید، درصد روغن و نمک، بافت گوشت، خاکستر، میزان قلیایی، درصد خلوص، ساکارز، قندها، سوربات بنزوات سدیم، پروتئین، رنگ مصنوعی، اسانس، الکل اتیلیک و … شکل میگیرد.
- میکروب شناسی مواد غذایی:بعد از بررسی و تعیین درجه کیفی مواد خام و اولیه برای تولید و یا بستهبندی محصولات نوبت به میکروب زدایی میرسد. که مراحل ابتدایی و اولیه این کار بررسی وضعیت میکروبی مواد غذایی و کشت و شمارش انواع باکتریها و قارچ های موجود است.
- فرمولاسیون و بهینهسازی مواد غذایی:پس از بررسی وضعیت اولیه و شناسایی میکروبی، تعیین برنامه و اجرای کار برای بهبود مواد غذایی و همسانی آنها با استانداردهای ملی است و بعد از طی شدن روند برنامه و گذراندن پروسه فرمولاسیون آزمایشهای شیمیایی و فیزیکی جهت تعیین کیفیت انجام میشود.
با توجه به گستردگی محصولات غذایی، صنایع غذایی به چندین زیر مجموعه تقسیم بندی می شوند که مانند:
- آزمایشگاه فرآورده های گوشتی
- آزمایشگاه بستهبندی
- آزمایشگاه کنسروسازی
- آزمایشگاه فرآورده های لبنی
- آزمایشگاه قنادی و تنقلات
- آزمایشگاه فرآوردههای صیفی
- آزمایشگاه محصولات کشاورزی
- آزمایشگاه غذاهای دامی
تجهیزات عمومی آزمایشگاه صنایع غذایی
- pHمتر
- انکوباتور
- کوره
- آون
- حمام بن ماری
- ترازو آزمایشگاهی
- شیکر
- میکروسکوپ
- آسیاب آزمایشگاهی
- دستگاه آب مقطرگیری
- اسپکتروفتومتر
- دوماس
- رفراکتومتر
- سوکسله
- سل کانتر
- کلدال
- آب دیونایزر
جهت دریافت مشاوره و خرید تجهیزات آزمایشگاهی، اینجا کلیک کنید.